Fructele răman în uscător pană ce o anumită cantitate luată şi stransă în pumn, cand i se dă drumul, în cădere se desface în jumătăţile componente ; fructele sunt puţin elastic, dar fără să se lipească una de alta. Cand o bucată de caisă este presată între degete, nu trebuie ca pulpa să fie moale sau să elimine suc. Pe de altă parte deshidratarea nu trebuie împinsă pană la scorojire, adică pană la punctul cand fructele au pierdut orice elasticitate.
Toate aceste incercari se fac cu fructe care in prealabil au fost lasate sa se raceasca , dupa scoaterea din uscator. In acest stadiu caisele uscate ar trebui sa aibe un continut de apa de 20 – 23%.
Dupa ce se scot din tunel, fructele lipite de gratare sunt desprinse cu ajutorul unor lopatele din lemn, astfel ca acestea sa nu fie rupte sau zdrobite, evitandu – se patrunderea impuritatilor sau infestarea. Caisele sunt descarcate pe mese sau direct in lazi si sortate, indepartandu-se exemplarele turtite, patate sau prea umede.
Fructele umede (incomplete uscate) sunt rasturnate pe site pentru uscare in continuare, in timp ce fructele uscate sunt trecute in lazi mai mari sau in saci de material plastic, transportate in spatii de depozitare unde isi vor egaliza umiditatea. Aici sunt lasate 2 – 3 saptamani, timp in care fructele mai umede transmit excesul de umiditate celor mai uscate. Aceasta operatie contribuie la pastrarea mai buna a culorii si aromei.
Inainte de a fi depozitate sau ambulate, caisele uscate se sorteaza manual sau mechanic pe marimi, dupa diametru, astfel: (In raport cu conditiile de calitate cerute):
• mari mari de 35 mm
• 35 – 30 mm
• 30 – 25 mm
• 25 – 20 mm
Nu se admit fructe mai mici de 20 mm in diametru.
Ambalarea caiselor se face in lazi tip, cu capacitatea de 12.5 kg sau de 25 kg captusite cu hartie pergaminata, in care sunt bine pastrate. De asemenea, se introduce in saci de material plastic de 5 sau 10 kg, sudati sau bine legati, care apoi se ambaleaza pentru transport in lazi din lemn sau carton. Depozitarea si pastrarea se face in loc racoros, curat si uscat.
Produsul deshidratat trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii de calitate:
• Aspect : jumatati de fructe cu forma regulata oval – rotunda, cu incretituri caracteristice, uniforme ca marime
• Gust : placut, dulce – acrisor, specific fructului natural.
• Culoare: omogena cu diferite nuante de la galbena la portocalie.
• Miros: aroma specifica fructului, fara miros strain.
• Consistenta: jumatatile de caise trebuie sa fie carnoase, elastice sau semielastice.
• Umiditatea : maximum 24%.