Pentru deshidratare se foloseşte conopidă cu căpăţani mari şi mijlocii, tari, îndesate, de culoare albă, fără pete verzi.

Prin scufundare în apă se controlează dacă în interiorul acestora nu se află larve de insecte. Nu se recomandă să se prelucreze conopida trecută de maturitatea de consum.
Pregatirea si curatarea:
Inainte de deshidratare conopida se curăţă manual de frunzele exterioare verzi, apoi se desface în bucăţi (muguri-separaţi), iar pedunculele se taie separat pană la o lungime de cel mult 1,5 cm. O dată cu aceasta se îndepărtează şi părţile alterate. Mugurii mai mari se taie în bucăţi, iar cei mici se usucă întregi. Bucăţile de conopidă se spală cu apă rece în bazine şi apoi se trec sub duş.
Blansarea:
Conopida astfel pregătită se blanşează în apa clocotită cu un adaos de sulfit sau bisulfit de sodiu în proporţie de 0,3-0,5%, timp de 4-5 minute. In a doua variantă, după opărire, este scufundată sau stropită cu aceeaşi soluţie şi apoi se răceşte imediat cu apă rece, se lasă 5 minute pentru scurgerea apei şi se aşază apoi într-un strat pe site. Norma de încărcare pe m2 de suprafaţă utilă este de 3,5-4 kg.
Conopida se usucă la o temperatură de 60-65°C, timp de 4-6 ore.

Racirea si depozitarea:
Se răceşte pe site timp de 20-30 minute, se sortează alegandu-se în acelaşi timp produsele insuficient uscate şi cu defecte.
Se ambalează în saci de material plastic, ermetic închişi pentru uniformizarea umidităţii.
Tulpinele rămase după prelucrarea varfurilor (inflorescenţelor), trebuie să fie prelucrate şi uscate separat cat se poate de repede (după sau paralel cu uscarea inflorescenţelor). Produsul de culoare albă sau albă-gălbuie nu trebuie să aibă praf sau pete brune. După o fierbere timp de 10 minute într-o soluţie de 1% sare, tulpinile de conopidă trebuie să fie moi, dar nu terciuite.
Produsul fiert trebuie să aibă un gust plăcut, fără gust de ars sau străin. Dimensiunile tulpinilor sunt de 10-15 mm lungime. Cantitatea de tulpini rezultate reprezintă cca 40% din conopida totală uscată. Conţinutul de umiditate este 6%.