Durata procesului de deshidratare

Durata unui process de deshidratare este un parametru care diferă în funcţie de foarte mulţi factori, cei mai importanţi fiind modul de tăiere, viteza aerului şi temperatura.

Un experiment care oferă date despre deshidratarea unor produse în condiţii controlate a fost efectuat în 2014 la Univeristatea Guelph din Canada. Toate experimentele au fost efectuate cu ajutorul unui deshidrator de laborator şi toate produsele au fost deshidratate la temperatura de 50 ºC la viteza aerului de 0.5m/s până când variaţia masei a devenit neglijabilă. Datele centralizate sunt prezentate în Tabel. Din aceste date se poate observa diferenţa între timpii de deshidratare în funcţie de produs şi modul de pregătire a acestuia în vederea deshidratării.

Nr. Crt Produsul Timpul de deshidrataare [h]
1 Mere felii 6mm 10
2 Banane felii transversale 6mm 10
3 Banane felii longitudinale 6mm 14
4 Banane felii transversale 12mm 24
5 Sfecla crudă felii 6mm 13
6 Sfecla fiartă felii 6mm 11
7 Pepene galben felii 6mm 10.5
8 Morcov felii transversale 6mm 11
9 Morcov sfere 25mm 32
10 Morcov cilindrii cu diametrul de 25mm 42
11 Manioc piure 7
12 Telină felii transversale 10mm 14
13 Telină felii longitudinale lungi de 100mm >32
14 Vanată felii longitudinale 6mm 7.5
15 Ghimbir (radacină) felii 6mm 7.5
16 Ghimbir (radacină) rasa 5.5
17 Frunze de oregano întregi 5
18 Frunze de salvie întregi 7
19 Ardei iute sferturi longitudinale 20
20 Mango felii transversale 6mm 12
21 Papaya felii transversale 6mm 16
22 Ananas felii transversale 6mm 20
23 Pitaya felii longitudînalt 6mm 14
24 Patlagina felii transversale 6mm 7
25 Ridiche felii 3mm 7.5
26 Ardei iute scotian sferturi 26
27 Ardei iute scotian felii longitudinale subţiri 20
28 Fruct stea felii transversale 6mm 13
29 Ardei dulce felii transversale 10mm 21
30 Tarhon piure 9
31 Rosii felii transversale 16
32 Pepene rosu felii groase de 30mm 12
33 Cartofi piure 9.5
34 Ardei galben iute felii longitudinale subţiri 18